Gaat uw kind deze zomer op kamp als lid of als animator? Wat met de verzekering?

12 Apr 2017

Gaat uw kind deze zomer op kamp als lid of als animator? Wat met de verzekering?

Ja, er is sprake van een ‘fout’

 • Is uw kind lid van een jeugdbeweging of animator, dan komt een goede BA-verzekering Privéleven (ook wel "familiale verzekering" genoemd) zeker van pas in situaties waarbij uw kind aansprakelijk is voor een schade aan een derde. Dit kunnen andere kinderen van de jeugdbeweging zijn of derden die uw kind ontmoet op straat bij een spel, enz.
  Deze verzekering biedt een ruime dekking voor lichamelijke en materiële schade aan derden :
  • lichamelijke schade: 12,5 miljoen euro (geïndexeerd is dat vandaag meer dan 20 miljoen euro);
  • materiële schade: 620 000 euro (geïndexeerd is dat vandaag meer dan 1 miljoen euro).
 • Hebt u geen familiale verzekering, dan kunt u terugvallen op de aansprakelijkheidsverzekering die elke jeugdbeweging verplicht moet onderschrijven.
  De verzekerde bedragen liggen wel een stuk lager dan in een familiale verzekering. Wat precies gedekt is, verschilt bovendien naargelang de verzekering die de jeugdbeweging onderschreven heeft. De vraag is dan ook of de dekking volstaat bij zware ongevallen.
 • Denk ook aan de situaties waarin uw kind het slachtoffer is: uw rechtsbijstandverzekering kan u helpen om een schadevergoeding bij de aansprakelijke (of zijn verzekeraar) te verhalen.

Neen, er is geen fout begaan

In dat geval komt er geen aansprakelijkheidsverzekering tussen. Jeugdbewegingen sluiten voor dergelijke gevallen soms een ongevallenverzekering af. We raden u aan om dit te controleren. Vraag aan de verantwoordelijken of de jeugdbeweging zo’n ongevallenverzekering onderschreven heeft en wat de waarborgen zijn.


Om zeker te zijn, bevelen we u aan om zelf een ongevallenverzekering te nemen. Zo kunt u uw kind(eren) zorgeloos naar de jeugdbeweging sturen.


Bron: aginsurance.be