Kinderen worden gelukkig van vrienden

14 Sep 2017

Kinderen worden gelukkig van vrienden

Niet hun Playstation, hoverboard of VR-bril maken kinderen gelukkig, maar wel hun vrienden. En daarom lanceert Geert Torfs in "de minuut" een simpele oproep: 'maak eens een vriend'.

Gezond en gelukkig. Dat is het antwoord dat je van jonge ouders krijgt als je hen vraagt hoe ze hun kinderen liefst zien opgroeien.

Gezond staat uiteraard met stip bovenaan op het lijstje maar ze willen ook dat hun kinderen gelukkig worden.

Geluksexperts zijn het erover eens dat tevreden volwassenen een gelukkige jeugd hebben gehad. Inzetten op het geluk van kinderen is een investering in de toekomst.

Maar wat maakt die kinderen dan precies gelukkig vandaag de dag? Een PS4? Een VR-bril of een hoverboard? Een meet en greet met hun favoriete artiest of – godbetert – hun favoriete YouTuber?

Niets is minder waar. Kinderen blijken helemaal niet zo materialistisch als wij, naïeve ouders, denken. Hoewel we ons gebrek aan aanwezigheid vaak net hiermee proberen te compenseren.

Op Yourin, een festival voor kinderen, werd er dit jaar gepolst naar het gelukspeil van kinderen. Ik was erbij en zag veel kinderen genieten van de DJ – sets en springkastelen. Ze zagen er oprecht gelukkig uit.

Maar wat blijkt, al staan ze met honderden voor het podium, moet geen enkele DJ hen tweemaal vragen waar de handjes blijven, springen ze de ziel uit hun lijf op springkastelen en stappen ze `s avonds met een Tattoo op hun arm de bus op, dit kan nooit op tegen hun vrienden. Samen met hun vrienden uit de bol gaan, samen voetballen, springen,… bij alles wat ze doen duiken de vrienden terug op.

Een festival is dus niet meer dan een décor waarin de vrienden centraal staan.

Daarom mijn warme oproep. Maak eens een vriend, jij en je kinderen worden er oprecht gelukkig van. En voor nu, beste luisteraar, een gelukkige donderdag!