Ouder zkt kamp

21 Nov 2017

Ouder zkt kamp

De zomervakantie zou een fijne en leuke tijd moeten zijn waar je met het hele gezin naar uit kunt kijken. Jammer genoeg is het voor veel ouders een stresserende periode waarin ze moeten zoeken naar twee maanden opvang voor hun kinderen. Uit een onderzoek van de gezinsbond bij 1.400 ouders bleek dat maar liefst 7 op de 10 ouders stress te hebben bij het zoeken van opvang voor de zomervakantie.

Overvolle zomerkampen, speelpleinwerking die pas om 10u start, grootouders die niet altijd meer beschikbaar zijn, het zijn maar enkele van de uitdagingen waarmee je als ouder geconfronteerd wordt. En alsof dat nog niet genoeg is, wordt er half januari al getoeterd dat alle zomerkampen bijna vol zitten, terwijl ouders nog niet eens weten wanneer hun eigen vakantie zal vallen.

Veel kamporganisatoren streven ernaar om hun aanbod op 1 december online te hebben, lekker op tijd. Op deze manier kan de ouder op tijd boeken (en hebben zij uiteraard snel een zicht op de populariteit van de kampen). Omdat de vakantieplanning voor de ouders vaak nog niet helemaal duidelijk is, veroorzaakt het echter meer stress dan nodig. November en december zijn in een gezin traditioneel dure maanden met alle feestdagen. Daarboven nog eens een kamp boeken is dan ook lang niet voor iedereen haalbaar.

Ouders zijn in december ook nog helemaal niet actief bezig met de zoektocht naar een kamp. Uit de zoekresultaten van Google blijkt december zelfs de slechtste maand te zijn voor zoekwoorden die verband houden met zomerkampen voor kinderen (kampen, zomerkampen, sportkampen, ... ). De boekingen die dus in december komen zijn veelal dus te danken aan eigen mails en promotiecampagnes, eerder dan aan de ouder die reeds actief op zoek is.

De data van Google spreekt

Ook het feit dat iedereen in januari op zoek gaat naar een kamp is een foute perceptie. De eerste twee weken na de kerstvakantie zijn inderdaad de populairste weken in Google (al heeft dat wellicht ook deels te maken met de enorme promotiecampagne van diverse spelers die op gang komt), ook bijvoorbeeld de periode net na de paasvakantie scoort erg goed en opvallend: de eerste week van juli wordt er ook nog volop gezocht naar opvang voor de kinderen.

Je als organisator dus focussen op het online krijgen van je kampen voor 1 december is dus niet zozeer een klantgerichte service. Misschien is het wel een plan om je net te focussen dat er bij jullie altijd nog een plaatsje is en je ouders net de tijd wil geven om hun vakantie rustig te kunnen plannen. Het gaat misschien wel in tegen je gevoel, maar de data zeggen alvast dat december niet de heilige graal is!